New York City shelter 1990


In de tijd beperkt

Een belangrijk kenmerk van CTI is dat de interventie in de tijd beperkt is. Vanaf het begin van het hulpverleningscontact is duidelijk dat de periode van ondersteuning eindig is. Dit betekent dat doelen in een begrensde periode moeten worden gerealiseerd. Het focus van cliŽnt en hulpverlener wordt erdoor gericht en de case-load van het team valt te organiseren.

Negen maanden

In de klassieke vorm van CTI is de termijn beperkt tot 9 maanden. In de praktijk is dit meestal lang genoeg om met moeilijke doelgroepen concrete resultaten te kunnen boeken.

top

Aanpassen van de termijn

Afhankelijk van de aard van de problematiek en van de beschikbare voorzieningen kan het ontwerp van CTI worden aangepast en kan de werkperiode langer of korter zijn. Dit mag echter niet ten koste gaan van de andere werkprincipes. Enerzijds moet de periode lang genoeg zijn om de drie fasen van CTI effectief te kunnen doorlopen. Anderzijds mag de periode niet onbeperkt worden uitgebreid, omdat dit zal leiden tot verlies van focus en teamondermijnende groei van de case-load. Voor veel doelgroepen biedt de periode van 9 maanden een redelijke balans.

Bijgewerkt op 1 juli 2008